سرچ کنسول گوگل یا وبمستر تولز یکی دیگر از ابزارهای مهم و پر استفاده برای سئو است.سرچ کنسول گوگل امکانات زیادی دارد. سرچ کنسول می تونه نقاط قوت و ضعف وب سایت شما رو نشون بده.می تونی ببینی هر کدوم از مطالب سایت شما چطور به سئو سایت شما کمک می کنه یا بر عکس! هر کسب و کار اینترنتی به این ابزار نیاز داره.
وبمستر تولز یا گوگل سرچ کنسول یکی از ملزومات اولیه و اساسی سئو است.این ابزار ، از ابزارهای رایگان گوگل برای وبمسترهاست. می تونی لینک ها ، ورودی ها ، عبارات کلیدی ، مشکلات و… رو پیدا کنید و برای هر کدوم استراتژی تعیین کنی.
گوگل سرچ کنسول
سرچ کنسول که قبلاً به اسم وبمسترتولز گفته میشد یک پنل برای کنترل و مدیریت صفحه های سایت در صفحه نتایج گوگل هست. برای مثال وقتی ما در گوگل عبارتی رو سرچ میکنیم یک صفحه نمایش داده میشه که نتیجه ها به ترتیب در اون چیده شدن.این صفحه که بعد از جستجوی کلمه یا عبارت در گوگل ظاهر میشه و نتایج در اون رتبه بندی می شن، صفحه نتایج جستجو میگن.از طریق سرچ کنسول ما میتونیم جایگاه کلی هر صفحه از سایت خودمون رو در صفحه نتایج گوگل ببینیم.صفحات جدید سایت خودمون را برای رتبه بندی شدن میتونیم به گوگل معرفی کنیم یا صفحات قدیمی سایت را از صفحه نتایج گوگل حذف کنیم.
چرا سرچ کنسول گوگل خوبه؟
در سرچ کنسول می بینیم برای کاربر قبل از اینکه وارد سایت ما بشه ، چه اتفاقی افتاده. ( در گوگل آنالیتیکس اتفاقات بعد از ورود کاربر اولویت بیشتری داره .)این ابزار اطلاعات آماری زیادی مثل :بازدید های سایت از گوگل ،کلید واژه های جستجو شده، لینک ها و بک لینک ها ،صفحات ایندکس شده در گوگل، وضعیت دسترسی ربات گوگل به وب سایت ما ،خطای احتمالی در دسترسی، خطاهای امنیتی ،عملکرد وب سایت ما در نتایج جستجوی گوگل و… نمایش میده.اما دلایل دیگری هم هستند:
- دسترسی: با استفاده از این ابزار اطمینان حاصل می کنیم که ربات های گوگل به سایت ما دسترسی دارند می توانند محتوای آن را بررسی کنن.
- حذف از نتایج: به کمک سرچ کنسول میتونیم به گوگل درخواست بدیم مطالب جدیدی که در سایت منتشر کردیم رو بررسی کنه.همچنین برای مطالبی که نمی خواهیم در نتایج جستجوی گوگل نشان داده بشن درخواست حذف آنها را بدیم.
- پیدا کردن محتوا های جذاب: سرچ کنسول می تونه محتوای جذاب ایجاد کنه.بر آنها نظارت کنه که باعث نشان دادن نتایج جذاب در لیست نتایج جستجوی گوگل باشند. همچنین یافتن عبارات کلیدی مهم در سرچ کنسول گوگل انجام میشه.
- حفظ و نگهداری سایت: به وسیله سرچ کنسول میتونیم سایت خودمون رو حفظ و نگهداری کنیم .بدون اینکه اختلالی در وضعیت سایت در نتایج جستجوی گوگل ایجاد بشه.
- حل کردن مشکلات فنی سایت: به وسیله سرچ کنسول میتونیم مشکلاتی که ممکنه به درستی کارکرد و رتبه سایت ما ضربه بزنند رو پیدا کنیم و آنها را حل کنیم.
- مدیریت لینکها : درخواست ایندکس برای لینک های سایت، همچنین دسترسی داشتن به لیست لینک های داخلی و خارجی سایت از دیگر ویژگی های مهم گوگل سرچ کنسول هست.
- بررسی نرخ کلیک : آمار دقیق نرخ کلیک، موقعیت صفحه در نتایج جستجو، تعداد بازدید و… هم در این ابزار به صورت دقیق قابل مشاهده است.
شروع کار با سرچ کنسول گوگل:
با ورود به صفحه ی سرچ کنسول گوگل و کلیک روی دکمه استارت، وارد صفحه ی زیر می شویم.
در این بخش باید مشخص کنیم که سرچ کنسول رو برای چه منظوری و کدوم سایت می خوایم استفاده کنیم.آدرس سایت رو بدون پروتکل ( https://) وارد کنید.
بعد از کلیک روی دکمه continue پنجره جدیدی باز میشه که در اون از شما می خواد، کد تایید گوگل رو در وب سایت خودتون قرار بدید.
این کد رو می تونید در بخش تنظیمات dns هاست به صورت txt اضافه کنید. ( یا اگه دسترسی ندارید از پشتیبانی هاست بخواهید.) و بعد روی verify کلیک کنید. ممکنه در ابتدا این تایید انجام نشه.( در برخی اوقات برای پیدا کردن این کد توسط گوگل و تایید نیاز هست پس از اضافه کردن کد تا یک روز صبر کنید بعد اقدام به verify نمایید.) از طریق افزونه های سئو در وردپرس هم میشه این تایید رو انجام داد. حالا میشه وارد سرچ کنسول شد…
جستجوگر یا خزنده گوگل ( crawl )و نتایج جستجو
اینکه سایتی در لیست نتایج گوگل قرار بگیره یک کار خیلی راحت و رایگان هست.نیازی نیست که خودمون بخوایم سایت رو به صورت دستی در گوگل ثبت و معرفی کنیم.البته قرار گرفتن در لیست نتایج به معنای حضور در رتبههای برتر گوگل نیست.گاهی به راحتی نمیشه در برخی کلمات رتبه بالا به دست آورد . اینجاست که ما نیاز به یک متخصص سئو پیدا میکنیم.
با وجود همه این موارد موتور جستجوی گوگل به صورت کاملا خودکار عمل میکنه.
توسط نرم افزار جستجوگر خودش که اصطلاحاً خزنده( crawl ) گفته میشه به صورت منظم در سطح وب مشغول به پیدا کردن سایت ها و صفحه های جدید هست . پیدا کردن هر سایت و صفحه جدیدی رو به فهرست گوگل استفاده می کند.وب سایت هایی که در فهرست گوگل قرار دارن T به صورت خودکار وقتی که ربات ها در سطح وب در حال جستجو و کاوش هستند پیدا و ثبت می شوند. بدون اینکه مدیر اونها بخواد به صورت دستی اقدام به ثبت و معرفی این سایتها کند. در هر صورت اگر ما بخواهیم گوگل زودتر لینک مقالات و مطالب ما رو شناسایی کنه، میتونیم خودمون از طریق سرچ کنسول گوگل لینک خودمون رو معرفی کنیم و درخواست ایندکس بدهیم.
نمای کلی و بخشهای اصلی سرچ کنسول گوگل
وقتی ثبت نام سایت خودمون رو در سرچ کنسول گوگل انجام دادیم،وارد صفحه ای میشیم که به اون داشبورد می گن.در اینجا ورودی های سه ماه گذشته از گوگل روی نمودار به ما نشون داده میشه و اطلاعات خیلی کلی درباره وضعیت سایت ما در گوگل نمایش داده میشه .برای این که اطلاعات دقیق تری به دست بیاریم باید وارد بخش مرتبط با اون بشیم.
این همون نمای overview در سرچ کنسول هست که گزارش خلاصه ی همه ی قسمت ها به ما ارائه می ده.و اما سایر بخش ها:
پرفور منس در سرچ کنسول گوگل. performance
در این بخش می تونیم تعداد بازدید، تعداد کلیک، نرخ کلیک ctr (Click Through Rate) و همچنین میانگین جایگاه در نتایج جستجوی گوگل رو ببینیم. (average position)
در پایین این صفحه همین نتایج رو برای تک تک کوئری (query) های سایت میشه دید.(کوئری به درخواست داده از یک پایگاه داده اشاره دارد.)
کنترل یوآر ال در سرچ کنسول گوگل:
در این بخش می تونیم با وارد کردن آدرس(url) هر کدام از مطالب یا بخش های وب سایت، کنترل کنیم که ایندکس شده یانه؟
در این قسمت می تونیم ایرادات مربوط به آدرس وارد شده رو ببینم و برای تعمیر و اصلاح اون اقدام کنیم. اگه صفحه ایندکس نشده میشه تقاضای ایندکس شدن سریعتر این صفحه رو به گوگل بدیم.
مطالب ایندکس شده:
در این بخش می تونیم ببینیم کدوم صفحات، مطالب و یا ویدئو های ما در گوگل ایندکس شده. کدوم مطلب ایندکس نشده و علت اون چی بوده. اینطوری می تونیم مشکلات رو برطرف کنیم. بعضی از صفحات و مطالب در سایت هست که ما خودمون تمایل نداریم در گوگل ایندکس بشه و در نتایج نشون داده بشه.
نقشه سایت در گوگل سرچ کنسول:
وجود نقشه ی خوب و مرتب برای سایت، علاوه بر این که کار مخاطبان رو راحت تر می کنه، باعث میشه crawl کردن گوگل راحت تر و دقیق تر انجام بشه. در این قسمت می تونی ببینی کدوم نقشه در گوگل شناسایی شده یا به طور دستی آدرس نقشه سایت رو وارد کنی.
حذف مطالب از نتایج سرچ گوگل:
یه زمانهایی لازمه بعضی از مطالبی که در گوگل ایندکس شده رو حذف کنیم. ( بنا به دلایل و استراتژی های خودمون). در این حالت وارد بخش removals میشیم. اینجا لیست مطالبی که در خواست حذف اونها از نتایج گوگل رو دادیم هست. علاوه بر اون می تونیم درخواست جدید رو اینجا ثبت کنیم.
نتایج تجربه کاربری در سرچ کنسول گوگل . Page experience
در این بخش می تونیم ببینیم تجربه کاربری سایت ما چطوره. د چه بخش هایی مشکل داشتیم و علت اون چی بوده تا برای رفع اون اقدام کنیم.
هسته حیاتی گوگل یا Core Web Vitals در سرچ کنسول:
این قابلیت در سال 2021 و در طی تغییرات سرچ کنسول، به آن اضافه شد. چون قراره ملاک های تجربه کاربری در نتایج سرچ گوگل بیشتر تاثیر داشته باشه. آمار ارائه شده در این قسمت بررسی فاکتورهایی مانند:
- LCP یا Largest Contentful Paint :به زمانی اشاره دارد که بزرگترین اِلِمان صفحه شما لود شود!
- FID یا First Input Delay : چه مدت زمان طول میکشد تا کاربر بتواند ارتباطی با صفحه سایت تان برقرار کرده و در مقابل پاسخی دریافت کند.
- CLS یا Cumulative Layout Shif : واکنشگرایی صحیح صفحه،سایت شما المان هایی داشته باشد که باعث بهم ریختن ظاهرش میشوند!
کنترل قابلیت استفاده در موبایل، Mobile Usability
در این بخش نتایج نمایش وب سایت در موبایل ( که خیلی مهمه) نمایش داده میشه. اشکالات و علت هر کدوم معلوم میشه.
ویژگی محصولات در سایت Product snippets:
این ویژگی برای سایت های فروشگاهی بود و امروزه برای همه ی سایت هایی که داری صفحه محصول و ویژگی محصول هستند در دو بخش Product Snippets و Merchant Listing ارائه میشه.( دومی برای ایران فعال نیست)
فاکتورهای بهبود و بالابردن عملکرد وب سایت enhancements:
این بخش از سرچ کنسول گوگل اطلاعات ارزشمندی درباره فاکتورهای بهبود عملکرد بدست میاریم.این بخش شامل موارد زیر است:
- Breadcrumbs :بردکرامب ها قسمت مهمی از هر وبسیات خوب به شمار می روند. این متن های لینک دار نه تنها به کاربران اعلام می کنند که در کدام قسمت از سایت هستند، بلکه به موتورهای جستجو مانند گوگل هم کمک می کنند که ساختار سایت شما را درک کنند
- FAQ : یک صفحه سوالات متداول یا همان FAQ یکی از مهم ترین و لازم ترین بخش ها برای وب سایت های بیزینسی و دارای محصول است.
- How-to : می تواند برای تقویت مقالات حاوی دستورالعمل و… استفاده شود.
- Review snippets :این قابلیت میانگین رتبهای که کاربران به آن صفحه دادهاند را به شما نمایش میدهد.
- Sitelinks searchbox : یک جعبه در زیر نام و توضیحات وب سایت دیده می شود. این جعبه برای کاربران این امکان را فراهم می کند که بلافاصله بعد از یافتن وب سایت مد نظرشان مطلب را در این جعبه وارد و زودتر به آنچه می خواهند برسند
- Videos : اعتبار پارامترهای مهم ویدئوها
security & manual action :
این بخش مربوط به گزارش اشکالات امنیتی می باشد. شامل دو بخش Manual actions و Security issues می باشد.
گزارش Links
اینجا همه لینک های داخلی و لینک های خارجی سایت قابل مشاهده هستند.می تونیم لینک های مضر و یا خراب سایت خودمون رو حذف کنیم. این کار تعداد ارور های سایت رو کم می کنه. پس در سئو تاثیر زیادی داره.
بخش setting :
در این بخش سه قسمت وجود داره:
- General settings
- Crawling
- About
که شاید مهم ترین قسمت اون Crawling هست که گزارش مربوط به خزنده گوگل رو ارائه می ده و از اون می تونیم بفهمیم وضعیت کلی صفحات و مطالب سایت به چه صورته.
این آموزش برای کار با سرچ کنسول گوگل لازمه اما کافی نیست! باید در سرچ کنسول کار کنی ، تجربه کسب کنی و استراتژی استفاده از هر قسمت رو بر اساس تجربه تعیین کنی. تجربه ها باعث میشه استراتژی های بهتری رو بکار ببریم.
اگه سوالی داری پایین همین صفحه بپرس.